Eetrust, wat is dat?

Eetrust, wat is dat?

Eigenlijk weet ik niet eens meer of het een term is die ik zelf bedacht heb, dat het bij Skinnyminds voorbij kwam (een bedrijf – net als ik gericht op afvallen zonder dieet – waar ik jarenlang voor gecoacht heb) of dat ik het ergens online tegenkwam. Maar ik weet wel dat het EETRUST is waar ik blij van wordt, waar ik mijn balans door gevonden heb en wat er voor mij en mijn klanten werkt!
Daarom deel ik graag met je wat het is en – nog belangrijker – hoe jij daar ook kan komen…

Wat is het?

Om dat goed te illustreren geef ik je er graag een voorbeeld bij:

Een vriendin van mij werkte jarenlang als manager bij de Burger King en daar was het motto als je er kwam werken:
“Eet maar zoveel je wil van alles wat beschikbaar is.”
Zij zag massa’s scholieren binnenkomen, er een tijd werken en weer vertrekken. Stuk voor stuk begonnen ze met zich ongans eten in alles wat er verkrijgbaar was.
Dat matigde na een tijdje tot één of twee snacks per maaltijd en uiteindelijk namen velen van hen gewoon hun eigen brood of maaltijden van huis mee.

Natuurlijk ging het ook af en toe fout en groeide er iemand uit zijn bedrijfskleding, maar ik denk dat diegene labels-plakkers waren en die snack ‘eigenlijk’ niet mochten van zichzelf.
Met als gevolg dat ze niet konden stoppen als het voorradig was…!!

Eetrust is dus: het kunnen en mogen eten wat je wil op het moment dat je lichaam erom vraagt en het NIET eten op andere momenten.

Eten bij honger, stoppen bij verzadiging en verder niet de hele dag met eten bezig zijn in je hoofd. Terug naar je natuurlijke balans dus. Baby’s komen ter wereld met dit vermogen. Veel mensen (voornamelijk vrouwen, als ‘cadeautje’ van de dieet-industrie) leren dit echter ergens in hun leven weer af.

Alles mogen, maar het niet hoeven

Het draait er dus om dat je van jezelf oprecht ALLES mág eten, maar het niet allemaal hoeft

Nu niet direct wegklikken.

Iedereen kan dit (leren).

JIJ OOK.

De één kan die route alleen wat sneller bewandelen dan de ander, maar met de goede begeleiding kán iedereen uiteindelijk weer leren eten zoals het bij je past.
Op het moment dat het bij je past.

De route naar eetrust

Ik heb het – na een jáárenlang verstoorde eetrelatie – voor elkaar gekregen om elk voedseltype te zien als geoorloofd en daarbij maak ik keuzes in wat ik wél en niet eet.
Voor een deel gebaseerd op hoeveel calorieën erin zitten (en vooral of ik het lekker en waardevol genoeg vind om ervoor te kiezen) of dat ik liever iets anders kies voor een zelfde hoeveelheid calorieën… Hierbij ben ik niet actief aan het ‘tellen’ of zoiets, maar ik heb wel kennis over wat er zo ongeveer in voeding zit en wat ik wel of niet de moeite waard vind.

Ik at vroeger bijvoorbeeld heel krampachtig salade als lunch, omdat dat ‘gezond’ was, maar ik legde er wel kaas op en deed er dressing bij, waardoor ik qua voedingswaarde veel meer kcal at dan er in de 3 boterhammen zat (die ik krampachtig probeerde te vermijden).

Nu eet ik de ene keer salade, een volgende keer brood, een derde keer mijn restje pizza van de vorige dag en héél enkel een stuk chocolade omdat ik daar zin in heb.
Ja als lunch ja… en daar schaam ik me niet voor!

Leer weer luisteren

Ik ben ervan overtuigd dat je lichaam streeft naar balans en als je goed weet te luisteren* vraagt om wat het nodig heeft.

Op die manier ga je de benodigde voedingsmiddelen (macro’s, voeding i.p.v. vulling) behalen en maakt het dus niet uit dat je die ene keer chocolade als lunch eet.

Voorwaarde voor eetrust is dus dat de labels van jouw voeding gehaald worden.

Er is geen goed of slecht voedsel, er zijn geen cheat meals, er is wel een onderverdeling te maken in gezond(er) en ongezond(er) voedsel, maar het je krampachtig willen houden aan uitsluitend ‘gezond’ leven brengt je – in mijn ogen – verder af van waar je werkelijk wilt zijn. 

Leer dus de labels los te laten (dát heeft tijd nodig) en ga eten wat er bij je past, wat je werkelijk* nodig hebt.

Het is niet makkelijk, maar wel héél fijn om dat stadium te bereiken.

* Beide vetgedrukte items vereisen dat je honger kunt onderscheiden van andere signalen. Dat je eet bij honger/trek en stopt bij verzadiging. Dat je voelt bij welke lichamelijke signalen er sprake is van honger én dat je weet te herkennen wanneer je uit gewoonte of uit emotie wilt eten.

(On)Gezond

Ken jij zo’n fitgirl, die zeven dagen per week met haar voeding bezig is, staat te zweten in de sportschool en er misschien aantrekkelijk uitziet, maar het zo druk heeft met haar gezonde leefstijl dat ze er niet meer aan toe komt om te leven? Als alles wat je belangrijk vindt naar de achtergrond verdwijnt omdat je een miljoen dingen van jezelf moet, is er geen lol meer aan.

Lees hier vooral mijn blog over.

Kom weer bij je natuurlijke gewicht

Als je eet bij honger en stopt bij verzadiging kom je weer in balans op je natuurlijke gewicht.

Dat getal ligt misschien hoger dan je streefgewicht. Het is het gewicht dat je kan handhaven zonder al te veel moeite en in een leefstijl die bij je past.

Afvallen op die wijze gaat langzaam (ca. 300 gram per week), maar vaak wel zonder moeite en in elk geval zonder dat je op wilskracht hoeft ‘af te zien’.

Wat mij betreft zijn er dus geen verboden voedingsmiddelen, maar kies je waar je oprecht van geniet.

Je mag alles eten, maar kiest niet voor alles nú en soms is de portiegrootte wellicht anders dan je gewend was…

Als je dat beheerst kom je uit bij eetrust. En het mooie is: eetrust is er soms al veel eerder dan je natuurlijke gewicht… Dus je hébt al een fijn leven en als resultaat daarvan kom je meer in balans.

Je hoeft dus niet te wachten tot je afgevallen bent. Het kan nu al leuk zijn!

Meer weten?

Zoals ik al beweerde is de route richting eetrust niet per definitie een hele makkelijke… Je zult te maken krijgen met gewoontes die je tegenwerken, met gedachten over jezelf die niet meehelpen, met een omgeving die aan jouw andere eetstijl en mentaliteit moet wennen. Blijf er dus niet mee aanrommelen als het niet lukt. Dat is niet zwak, dat is niet stom, dom of slecht. 
Dat is superlogisch!

Je mag altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij inplannen… Ik vertel je hier graag meer over en samen kunnen we uitstippelen hoe jouw route naar eetrust kan lopen.