Lijden of leiden?
Pijn hoort bij het leven.
Ellende is een gegeven, maar lijden creëren we zelf, door ons te verzetten tegen ‘de ellende’.
In onze samenleving heerst het misverstand dat je klachtenvrij kunt zijn als je maar hard je best doet. Ik kan je vertellen dat deze heersende mening niet waar is én dat het schadelijk is om erin te geloven.
Punt 1
Je kunt óók gelukkig zijn als je niet lichamelijk gezond bent. Mijn partner en ik zijn daar beiden een levend voorbeeld van. Salvador heeft een dwarslaesie (verlamde benen, waardoor hij rolstoel gebonden is en allerlei bijkomende kwaaltjes heeft) en ik leef met chronische hoofdpijn, waarbij de afgelopen anderhalf jaar (sinds juli 2021) een ontdekkingstocht is van wat er toch in hemelsnaam speelt en hoe ik mijn klachten zo beheersbaar maak dat ik ermee kan functioneren…
We doen er allebei alles aan wat binnen onze mogelijkheden ligt om klachtenvrij te zijn, toch lukt het niet. Het leven is niet maakbaar, of maar tot op zekere hoogte.
En toch zijn we gelukkig. Maar niet altijd. Daar zit hem dan ook direct ‘de crux’. Ernaar streven om altijd gelukkig te zijn lijdt ertoe (ja; expres met een lange ij!) dat je ongelukkig zult zijn. Zo kom ik bij punt 2.
Tekst
Punt 2
Wensen dat je alleen maar gelukkig bent is hetzelfde als eisen dat het nooit meer regent; onmogelijk! Toch doet ‘de samenleving’ hard zijn best om enkel de mooie kanten van het leven te laten zien. Waardoor de minder fijne zaken, die er net zo goed bij horen, onderbelicht raken én we denken dat anderen het beter hebben dan wij (waar we als mens sowieso al de neiging toe hebben…)
Denk je nu: Ho even, ik lees dit blog omdat ik achtergronden rondom afvallen wil lezen! Eén seconde, ik kom zo tot dat punt…
Voor beide punten zou ik als volgt willen pleiten
Bekijk wat er voor jou waardevol is in het leven, besteed dáár je aandacht, tijd, energie en/of geld aan… Leer jezelf kennen, leer waardoor je je goed voelt en wat maakt dat jij je minder goed voelt.
MAAR… Ook dat tweede hoort bij het leven. Bekijk dus ook wat er binnen jouw mogelijkheden valt en hoe jij op de best mogelijke manier naar jouw waarden leeft.
Voorbeeld: Salvador zou heel goed kunnen zeggen: “Ik kan niet meer lopen, dus mijn leven heeft geen nut meer etc.” Dat eerste deel is de waarheid, het tweede deel een ‘oordeel’ of ‘overtuiging’ en overtuigingen kan je leren ontkrachten als ze je niet verder helpen. WANT: als Salvador dat werkelijk zou denken (dat doet hij gelukkig niet) zou zijn leven per definitie minder waardevol zijn (in levensvreugde, niet in financieel opzicht) dan nu. Nu denkt hij: “Ik kan niet meer lopen, maar ik maak er het beste van. Dus ik ga gewoon werken, op vakantie, naar concerten, aan mijn auto sleutelen etc.” Waardoor hij écht wel eens met hindernissen en lichamelijke obstakels aan het worstelen is, hij het óók mentaal wel eens moeilijk heeft, maar hij toch de dingen kan doen die hij leuk vind, naar beste kunnen.
Ik hoop dat je volgt wat ik bedoel en dat je inmiddels een voorstelling hebt van hoe het kan werken (als je merkt dat jouw hoofd niet in deze richting kan buigen, boek dan vooral eens een kennismakingsgesprek – of een coachgesprek als boost – in, zodat ik je kan helpen om naar jouw beste kunnen van je leven te genieten mét de obstakels die bij het leven horen.
Dan wil ik nu graag het doorstapje maken naar afvallen. Want eigenlijk werkt dat op dezelfde manier.
Vraag je allereerst eens af waarom je wil afvallen? Is dat om aan het perfecte plaatje van ‘de samenleving’ te voldoen? Om gezondheidsredenen, omdat je het mooier vindt of een combi van deze dingen?
Afvallen zou geen doel op zich moeten zijn. Het zit namelijk zo:
- Als jij een fijne relatie met je lichaam hebt
én - Je maakt bewuste keuzes over wat je eet & je geniet oprecht en zonder schuldgevoel over je eetmomenten.
DAN ga je afvallen. Afvallen is dus een gevolg… Als je het op die manier gaat benaderen kom je op je natuurlijke gewicht, want je eet omdat je honger hebt en niet meer (veel) te veel (of alleen sporadisch een keer).
Op dat natuurlijke gewicht kan je dan blijven, voor de lange termijn. Zonder strijd!
Waar je nu – vermoedelijk – mee worstelt is dat je de moeilijke emoties niet wilt ervaren (punt 2; altijd gelukkig willen zijn). Dus je wíl wel bezig gaan met afvallen en je maakt allerlei plannen, maar je houdt het nooit vol omdat je leven gewoon te druk is… Je hoofd staat gewoon niet naar sporten na je werk. Dan wil je op de bank ploffen en nergens meer aan denken.
Bijna alle vrouwen houden een heleboel ballen in de lucht en denken niet in de eerste plaats aan zichzelf. Er zijn immers altijd wel klussen die gedaan moeten worden. Op het werk of thuis, voor je partner of je gezin. Dan wil je niet ook nog eens op de lijn moeten letten = het moeilijk hebben…
Merk je dat je hier vaak mee worstelt? Dan valt er bij jou winst te behalen in het leren accepteren hoe het leven is, wat jij belangrijk vindt in het leven en dáár aandacht aan te geven. Dus niet meer alle ballen hoog houden, maar alleen degenen die jij belangrijk genoeg vindt om hoog te houden. Snap je?
Je zal soms moeten kiezen wat jouw aandacht waard is.
- Is dat afvallen? Ga ervoor, maar niet door strikt te lijnen.
- Is dat iets anders dan afvallen? Zorg dan dat je in het reine komt met je lichaam zoals dat NU is…
Beide zaken bereik je niet zomaar even zelf. Zoek er dus vooral hulp bij! Ik help je graag…
Overdenk deze eens als afsluiter
Als je huidige gewicht een gevolg is van je keuzes, dan is je gewenste gewicht ook een gevolg van keuzes.
Een gevolg dus, geen doel. Maakt dat een beetje helder wat ik bedoel?
Je kunt voor de lange termijn niet afvallen door minder te gaan eten. Dat lukt alleen als je anders gaat leven; dus dat je keuzes maakt die bij jou en je levensstijl passen (wat vindt je belangrijk), dat je je committeert aan die keuzes (het ook moeilijk durft te hebben), om te komen waar je wil zijn!
Mocht je over dit blog vragen hebben, of over één van deze kwesties willen sparren… Je weet me te vinden. Ik vind het leuk om hierover met je van gedachten te wisselen en ik ben ervan overtuigd dat ik je een stapje verder kan helpen als je ergens mee worstelt! Laat het me dus horen.