Ga niet op dieet!

Ga NIET op dieet!

Ik kan het eigenlijk niet treffender zeggen dan Roos Vonk (hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen):

Hoeveel mensen proberen er niet om aan ‘goede voornemens’ te werken… Ik kan je de exacte aantallen niet vertellen, maar het zijn er velen.
Ik weet wel hoeveel mensen hun doelen behalen: slechts 30% (en van de Nieuwjaarsdoelen slechts 17%)!

Schrikbarend weinig, vind je ook niet? Weet je hoe het komt dat ze niet volhouden? Dat komt omdat ons gedrag (in het hier en nu) nauwelijks overeen komt met onze intenties (de wensen voor ‘later’). We laten ons veel meer beïnvloeden door veel meer door de omstandigheden en de mensen waarmee we ons omringen. Het zijn vaak obstakels die te klein lijken om je doelen te beïnvloeden, maar die dat wel degelijk doen.

Enkele voorbeelden:

  • Een verjaardag (ach deze éné keer…)
  • Tijdgebrek (nu even niet sporten, het is al zo druk)
  • Korte termijn verleidingen (in een restaurant: dát ziet er té lekker uit!!)
  • Stress (nú moet ik chocolade eten…)

Het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn is… wat je doet.

Je ziet jezelf misschien niet als iemand die gemakkelijk beïnvloedbaar is, maar helaas klopt dat in veel gevallen niet. Je eigen brein is je grootste saboteur in dit geval.

We leven in een maatschappij vol verleidingen én je brein is ingericht op veel geautomatiseerde processen. Dus zal je snel doen wat je al deed en kiezen voor de gemakkelijke weg. Evolutionair gezien was dit handig. Ons superoude brein is namelijk niet met zijn tijd meegegaan…

Ga nou niet direct feestvieren onder het mom van: ‘Ik kan er tóch niks aan veranderen!’ want dat kan wel degelijk!

Tips!!

Je domweg voornemen om het van nu af aan anders te doen of voortaan allerlei voedingsmiddelen uit je eetpatroon te weren werkt niet. Daar gaat je brein dwars voor liggen. Een tijdje hou je dat wel vol, zolang er niets geks gebeurt en je goede focus houdt. Maar er komt onvermijdelijk een moment waarop je focus wegvalt en je terugkomt in oude patronen.

Wat dan wel?

  1. Verander je je omgeving op een manier dat je het gewenste gedrag makkelijker kan uitvoeren dan het ongewenste gedrag.

    • Voorbeeld: Snoepen op het werk, waar het vaak in het blikveld ligt, is een lastig punt. Overleg eens met je collega’s wie er nu écht behoefte heeft aan die droppot… En ruim hem op. 
    • Leg je sportkleding klaar voor de volgende ochtend, zodat het gemakkelijker is om die kleding aan te doen, dan om wat anders te pakken. Of trek voor of direct  na het eten je sportkleding al aan als je ’s avonds nog wil gaan. 
    • Als er veel variatie is eet je meer. Zet dus minder soorten op tafel en plaats de snacks die je wél wil nemen op een makkelijk bereikbare plaats (en de ongewenste hapjes op een lastig bereikbare plek).

  2. Voer kleine veranderingen per keer door die heel haalbaar voelen, iets dat je voor je gevoel gemakkelijk je hele leven kan volhouden. Pas als het eerste stapje ingelijfd is begin je met de volgende kleine verandering.

    • Voorbeeld: Eet van kleinere borden (dan ben je eerder verzadigd van minder voeding).

  3. Geef niet op als het mislukt. Je hebt ook niet in één keer leren lopen en fietsen. Klop het stof af en ga weer verder…

  4. Eet niet als je afgeleid bent (door televisie, telefoon, werk, krant wat dan ook). Maak er je zen-momentje van en eet vol aandacht. Dan ben je eerder voldaan van minder voedsel.

  5. Ga iets doen als je zin krijgt om te snoepen, vaak heb je dan behoefte aan suikers doordat de glucose in je bloed is ‘neergeslagen’. Door even te bewegen maak je weer voedinsgstoffen ‘los’  vanuit je spieren en als dat door je bloedbaan circuleert verdwijnt de (lekkere) trek.

Wist je dat: We in de regel meer eten in gezelschap, zeker als de anderen meer eten of drinken dan jij. Maak het jezelf dus niet te moeilijk en stel haalbare doelen zolang de gewoonte je nog niet ‘eigen’ is.

Lees ook deze gerelateerde blogs:

Stoppen met proppen over afscheid nemen van ‘bodemdrift’

Het What the Hell effect over ‘Nu is het tóch al verpest’ momenten…

Heb je in dit blog gevonden wat je zocht?

Als het niet aan je verwachtingen voldeed hoor ik het graag!
Stuur me gerust een berichtje. Ik praat hier graag over en help je verder zonder verplichtingen!

Volg me vooral ook op social. Ik geef daar nog veel meer tips.