MindFit

Gezonde spanning coaching

Gratis MindFit les!

Welkom, op deze pagina vind je een gratis MindFit les! Speciaal om tijdens deze lockdown je mentale en fysieke welbevinden in balans te houden.

Wat is MindFit?

Claudia in 'de boom' yoga pose asana

Alles KAN, maar het HOEFT niet!

MindFit is een samenvoeging van allerlei houdingen uit yoga en Pilates, gecombineerd met ontspanningstechnieken uit de Mindfulness.

Deze lessen zijn geschikt voor elk fitheidsniveau en niet zweverig!

Het doel is om stress te verlagen door middel van beweging.

Er wordt van inspanning naar ontspanning gewerkt, de natuurlijke mobiliteit wordt versterkt en door de endorfines die bij sporten vrijkomen ontstaat als vanzelf een betere gemoedstoestand.

Let op: Het is essentieel om naar je eigen lichaam te luisteren! Ga nooit verder dan prettig voelt, respecteer je eigen grenzen!

Oppassen bij:

  • Hoge bloeddruk: vermijdt houdingen waarbij het hoofd veel lager is dan de romp/het hart –> alternatief = ‘de kindhouding’ (zie introductievideo)
  • Hoofdpijn: zie hoge bloeddruk
  • Rugklachten: houdt een actieve rug door de buik altijd aan te spannen en houdt de natuurlijke curve van de rug in gedachten. Sla de oefening over als het onprettig/pijnlijk voelt
  • Nek & schouderklachten: vermijdt oefeningen met extra druk op die regio, tenzij het prettig voelt. Til de armen niet hoger op dan het lichaam aan kan.

Voorstellen

Deze les wordt je aangeboden door Claudia Stinne van Gezonde Spanning Coaching (voor online lifestyle coaching) en Bernadet Hemmen van SlimFit Yoga (gevestigd in Sleen, Drenthe).

Benodigdheden:

  • Een fitnessmatje of kleed
  • Kussentjes voor comfort indien gewenst
  • Drie handdoeken van ca. 50cm x 100cm OF een viltenmat van ca. 50cm x 60cm, evt. een yogastrip
  • Een trui/vest, sokken en/of dekentje om lekker warm te blijven bij de eind ontspanning.

1. Liggende ontspanning en warming up

Claudia laat zien hoe je een vilten mat oprolt.
In plaats daarvan kan je prima 3 bovenop elkaar liggende handdoeken oprollen en gebruiken.
Je hebt dus niets bijzonders nodig om mee te kunnen doen.

2. Zonnegroet A (Power Yoga reeks)

Doe mee met Bernadet in deze ietwat uitdagende reeks houdingen uit de Power Yoga, deze les vereist een gematigd fitheidsniveau. Sla gerust een houding over als het te snel gaat.

3. Pilates

Claudia doet een aantal oefeningen uit de Pilates, waarbij je bezig bent om je ‘core’ (buikspieren en rugspieren) te versterken.

4. Hormoon yoga

In deze serie neemt Claudia je mee door een aantal houdingen die je souplesse verbeteren en tegelijk je buikspieren sterker maken.

5. Hatha yoga

Bernadet werkt toe naar de eindontspanning door af te sluiten met een rustige Hatha reeks losstaande houdingen.

6. Ontspanning door Bernadet

Dek jezelf lekker warm toe en laat je door Bernadet meenemen naar de volledige ontspanning van je lichaam als afsluiter van de les.

Bernadet in eindontspanning

We hopen dat je hebt genoten van deze les en horen graag wat je ervan vond!

Bij de coachtrajecten van Gezonde Spanning kan je ervoor kiezen om MindFit lessen op te nemen in je pakket. Dan vind je nog veel meer video materiaal terug van Bernadet en Claudia

Bernadet in de hoofdstand