Waarom zou ik voor coaching kiezen?

Waarom zou je voor coaching kiezen?

Simpel gezegd omdat je dan verder komt dan in je eentje en vaak ook sneller dan wanneer je in je eentje aan het worstelen bent, makkelijker en met meer plezier.
Ja ja, ik hoor het je denken: dat kan je gemakkelijk zeggen… Jij bént coach… Zoiets beweren past dus in je straatje.

Natuurlijk is dat waar, maar ik ben coach geworden omdat ik heb gezien dat er zoveel goeds mee bereikt wordt, niet om er ‘rijk’ van te worden (want geloof me, dan kan ik beter een andere baan zoeken!)
Om je mee te nemen in de voordelen zet ik de feiten voor je op een rijtje. Onderzoeken wijzen namelijk uit dat je met de hulp van een coach gemotiveerder blijft, je leert jezelf beter kennen en weet daardoor waar je valkuilen zitten, erover praten helpt, je bereikt je doelen sneller en je groeit als mens door je ontwikkeling.

Richting bepalen en motivatie behouden

Een coach het helpt je richting te bepalen als je niet meer weet hoe je moet komen waar je wil zijn. Ik kan je niet alleen helpen om je doel concreet te maken (als je bijv. wil afvallen weet je vaak wel dát je slank(er) wilt zijn, maar niet eens altijd waarom… Omdat het ‘mode’ is (slechte reden overigens), omdat je denkt dat het gezonder is. Dat soort redenen dragen mensen vaak aan. Maar dat is te vaag en extern gericht. Ik kan helpen uitzoeken wat JIJ ermee bereikt. Hoe het bereiken van je doel je gelukkiger gaat maken. OF het bereiken vaj e doel je gelukkiger gaat maken zelfs, want soms gaat het om hele andere dingen dan je vooraf denkt.
Na het vaststellen van je doel kan ik je helpen om gefocust te blijven op dát ideaal plaatje, maar ook om in de tussentijd te genieten. Heel veel mensen stellen hun geluk uit: ‘later als ik groot ben’ ‘later als ik slank ben’ terwijl je prima OOK NU met een minder perfect lichaam gewoon gelukkig kan zijn. We hakken het onoverzienlijk lange traject in hanteerbare kleine stapjes en vieren de successen tussentijds (in plaats van bij de eindstreep) om gemotiveerd te blijven. Met motivatie van binnenuit lijkt het namelijk als vanzelf te gaan… Dat wil jij toch ook?

Focus houden

Hierboven noemde ik het ook al: focus is belangrijk. Zonder focus haalt het leven van alledag je goede voornemens in en voordat je het weet doe je weer wat je altijd al deed. Ik help je de dingen te doen (of in het oog te houden) die belangrijk voor je zijn. Daarmee hou je het leuk en met een ‘winnende mindset’ kan jij je hersenen trainen om te willen doen wat je aan het doen bent, waardoor het makkelijker wordt, leuker blijft én je dus (sneller of op een fijnere manier) bij je doelen komt.

Diepere/effectievere gesprekken dan met een vriendin

Een coach stelt scherpere vragen dan je directe omgeving, een coach staat namelijk meer op afstand, ziet de dingen daardoor beter en we zijn natuurlijk getraind om door te vragen waar een vriendin misschien ‘voor de lieve vrede’ haar mond houdt. Niet dat het onaangenaam is om gecoacht te worden. Eén van de belangrijkste vaardigheden is ‘respectvol confronteren’. Ik wijs dus wel aan waar het pijnpunt zit, maar alleen om je te helpen om bij de oplossing te komen. Om het probleem aan te pakken en te overwinnen. Waardoor jij als mens groeit en in gewicht of in mentale ballast afvalt.
Jezelf verstoppen voor pijn is iets heel natuurlijks, maar het brengt je meestal niet verder. Coaching wel… Samen leggen we de lat telkens ietsje hoger. Alleen nooit zo hoog dat het onbereikbaar wordt. Op neushoogte is die lat te overzien en te overwinnen. Te laag is geen uitdaging, te hoog is een obstakel.

Ik ben ervaringsdeskundige

Waarom zou jij het wiel opnieuw uitvinden als ik alles al heb doorgemaakt? Jij krijgt advies van iemand die het al eens heeft gedaan, ik weet waar de obstakels op de route liggen en kan je helpen om die te vermijden en te omzeilen. Of als je er tegenop botst kan ik je weer naar de gewenste route leiden. Zo help ik je stress te verminderen, ‘terug te schakelen’ als je te snel wil of ik moedig je net aan om een tandje bij te zetten. Afhankelijk van wat voor persoon je bent en wat jij nodig hebt. Ik lever tenslotte maatwerk!

Iedereen streeft naar het gevoel van vrijheid

Vrijheid is dat je baas bent over je eigen leven en niet geregeerd wordt door de waan van de dag. Als je met alle winden meewaait kom je niet waar je wil zijn, maar vaak is dat meewaaien op het moment zelf wel het gemakkelijkst. Door allerlei oefeningen help ik je inzien hoe het anders kan, voor een volgende keer of voorafgaand aan een moeilijke situatie. Je kunt met mij oefenen op vaardigheden, achtergronden uitpluizen of behapbare doelen stellen en daar vervolgens stapsgewijs naartoe werken. Op één van die drie niveau’s zit vaak het probleem.

Werken aan je probleemoplossend vermogen leert je om te ervaren dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de wereld, daardoor wordt alles makkelijker, krijg je meer regie en grip, kies je makkelijker voor de dingen die je werkelijk belangrijk vindt (in plaats van voor het korte termijn geluk van een zak chips als je moe bent).

Het betekent dat je leert om keuzes te maken, dat je inziet dat je die keuze hébt. Stel je voor dat er een rode stopknop is en dat jij degene bent die erop kan drukken. Dat is vrijheid.

Praten over wat je dwarszit lucht op

Vaak hebben we de neiging om te blijven rondlopen met een vraag of probleem. Terwijl dat werkelijk niemand goed doet. Jouzelf niet, de mensen om je heen niet (gezin, familie, collega’s). Als het te lang zo gaat kun je er gestrest van raken of zelfs depressief.
Erover praten, kan je wezenlijk helpen! Bij mij – een onpartijdige coach, die op afstand van je staat, de mensen waar het over gaat niet kent – kan je twijfels en onzekerheden vaak gemakkelijker uitspreken. Je kwetsbaar opstellen is lastig, maar doordat ik de juiste vragen stel kan het gemakkelijker worden om dat toch te doen. Makkelijker dan bij een ‘bekende’ uit je naaste omgeving. Uiteindelijk leer je dan bijvoorbeeld dat het prima werkt om hulp te vragen, toe te geven dat je iets niet snapt of te laten merken dat je ergens trots op bent.

Redenen om wél te praten:

  • je bent niet meer alleen, er ontstaat verbondenheid, wederzijds vertrouwen
  • je doet het zélf maar niet alleen: wat je zelfvertrouwen laat groeien
  • door erover te praten ontstaat er orde in je hoofd, piekeren vermindert door dingen op een rijtje te zetten

En als je mij na deze opsomming niet gelooft… Lees dan eens over dit onderwerp op Coachfinder, een platform opgericht door Psychologie Magazine met als doel mensen laagdrempeliger naar een coach te helpen gaan, want waarom mag je wel naar de sportschool om je lichaam te trainen en niet naar een coach om hetzelfde te doen voor je geest?

Ze stellen bij Coachfinder hoge eisen aan de coaches die bij hen zijn aangesloten en ik mag me één van die coaches noemen! Zie ook mijn profiel.