Waar komt een eetbui vandaan?

Waar komt een eetbui vandaan?

Hoe kan het dat je soms zomaar uit het niets een eetbui krijgt?
Nou, laat ik voorop stellen dat eetbuien iets heel complex zijn en dat er tal van oorzaken kunnen zijn. 
Denk hierbij aan het jezelf structureel ontzeggen van bepaalde voedingsmiddelen… (lees hier meer over in dit blog) Of het feit dat het een gewoonte kan zijn om te eten wanneer je televisie kijkt. Zo zijn er nog véél meer redenen te bedenken, maar één van de zaken waar nog niet veel over bekend is noem ik schakelmomenten.

Over schakelmomenten kan je in dit blog meer lezen. Ik vertel wat erachter zit en hoe je deze momenten kunt gebruiken om eetbuien te voorkomen! Want, gelukkig is er wat aan te doen.

Wat zijn schakelmomenten?

Schakelmomenten zijn eigenlijk overgangsgebieden. Momenten waarop je van de ene situatie naar een andere overstapt.

Enkele voorbeelden:

  • Van een (drukke) werkdag naar huis (of van thuis naar werk)
  • Van de hele dag vol opdrachten en deadlines werken, naar een oningevulde avond
  • (Onderweg) van de ene afspraak naar een volgende afspraak
  • Van een intensieve klus naar een moment van verveling
  • Van een (energie slurpende) dag bij anderen naar je eigen huis
  • Van een feest met veel mensen naar alleen thuis zijn (of andersom)
  • Van het drukke avondritueel (met kinderen), naar rust op de bank
  • Van rustig je mail doornemen naar een klus waar je geen zin in hebt of tegenop ziet
  • Van spanning naar ontspanning en vise versa
  • Van hollen naar stilstaan en omgekeerd
  • Van de ene emotie in de andere
    Etc.

Veranderende omstandigheden

Kortom: andere mensen, andere sfeer, andere verwachtingen, andere gedachtes, andere gevoelens, andere verplichtingen of eisen, andere omgeving, etc.

Die veranderende momenten hebben bewust of onbewust impact. Het gaat namelijk niet vanzelf, zeker niet als je gevoelig bent voor veranderingen. Dan ontstaat er een soort onrust waarbij jij jezelf ooit hebt geleerd om die onrust te doven met eten.
Eten is één van de copingsmechanismen (manieren die we hebben om ergens mee om te gaan), net als drank, drugs en andere verdovende middelen zoals medicijnen dat kunnen zijn. Het zijn allemaal manieren om ‘te vermijden’

Je breinsystemen (ik vertel hier inhoudelijk veel meer over als je bij mij in coaching bent) planten een eetgedachte in je hoofd, omdat je dat gewend bent en hop. Daar ga je: Over de snelweg van A naar B, zonder geitenpaadje (wil je weten wat dat is, stuur me gerust een berichtje, ik leg alles graag uit). Zo ontstaat een instinctmatige, fysieke eetbehoefte op (je lichaam maakt direct speeksel aan en je maag bereidt zich voor op eten), waardoor het werkelijk kan voelen alsof je honger hebt en je moet eten.

Oplossingen

Gelukkig is er ook iets tegen te doen! Wanneer je namelijk die schakelmomenten gebruikt om ook werkelijk te schakelen ga je weer luisteren naar je werkelijke behoeftes.

1. Sta stil bij jouw schakelmomenten
Welke schakelmomenten kan je verwachten? Dat kan voor je leven in zijn geheel, maar je kunt ook per dag of moment.

2. Bereid je voor
Als je eenmaal weet welke schakelmomenten er kunnen optreden zijn er voorbereidingen mogelijk. Je wéét dat er onrust te verwachten is en dus kan je kijken wat je wel of niet bevalt op die momenten. Welke schakelmomenten zitten je het meest in de weg? Welke komen het meest voor? Welke resulteren in eetbuien?

3. Maak bewust gebruik van je schakelmomenten
Dender je altijd maar door in de hoogste versnelling, of kan je al tussentijds een stapje terugdoen? Van vijf naar vier naar drie gaan werkt effectiever dan van vijf naar twee of van twee naar vijf. Bedenk dus eens hoe jij het schakelen van de ene naar de andere situatie met meer rust kan laten verlopen.

Bijvoorbeeld

  • Rond je werk op tijd af, zodat je het daarna los kunt laten.
    Plan bijvoorbeeld een uur voor het einde van je werktijd (zet een timer of plan dit in je agenda) geen afspraken meer en gebruik die tijd om zaken af te ronden (zodat je daar niet ’s avonds nog over hoeft te piekeren), op te schrijven wat er nog moet gebeuren én alvast zaken te plannen in je agenda (voor de volgende dag of de lopende week).
    Dit werkt héél rustgevend. Zo kan je werkelijk loslaten, hoef je er (in de auto/onderweg of thuis) niet meer over te denken en kan je de volgende dag starten met de meest dringende zaken en kom je uiteindelijk meer op orde.

  • Besef bewust dat je de ene situatie achterlaat en in een schakelmoment komt
    “O ja, even schakelen…”

  • Gebruik reistijd om te schakelen:
    • Pak een moment voor jezelf  (in plaats van telefoontjes af te handelen).
    • Luister naar je favoriete muziek of een luisterboek, ervaar de stilte of sta een tijdje bewust stil bij je ademhaling.
    • Kijk bewust om je heen en voel wat er in je lichaam gebeurt (bijv. als je fietst of loopt, maar het kan ook in de auto of trein).
    • Plan ook voldoende tijd om van de ene plek naar de andere te gaan. Dat scheelt een hoop onrust.
    • Reis je met het openbaar vervoer, dan is een boek lezen, muziek luisteren of naar buiten kijken vaak rustgevender dan social media afstruinen.

  • Neem de tijd om thuis te landen: herken je dat er bij jouw thuiskomst een soort ontvangstcomité klaar staat dat verwacht dat jij direct volop meedraait (kinderen die aandacht willen, je partner die zijn of haar verhaal kwijt wil, de hond die uit wil, de boodschappen die nog gedaan of uitgepakt moeten worden of het eten dat gemaakt moet worden). Maak er een gewoonte om jezelf nét zo belangrijk te maken als dit thuisfront. Neem ook jouw behoeften serieus.
    • Neem tijd om je bijv. om te kleden met rust en aandacht.
    • Pak terwijl je bezig bent evt. een paar minuten om te zitten (of mediteren) met een kop thee of de krant. Ja, voordat je in actie komt of iets anders gaat doen. Zodat je rustig kunt landen voordat je aan de slag gaat.

  • Overdag zijn we vaak druk met van alles en nog wat. Dat loopt meestal door totdat de avondmaaltijd is afgerond en de noodzakelijke klussen zijn geklaard. Daarna zou je wel willen ontspannen, maar dat lukt dan niet. Je zit te stuiteren op de bank en je hoofd loopt over. Dit is dus het moment om geleidelijk terug te schakelen. In plaats van vanuit rennen en vliegen naar volledige rust te gaan. Geen noodstop, maar langzaam uitrollen. Werk de laatste klusjes op je gemak af. Met aandacht en één voor één.

  • Neem de tijd om te voelen. Vaak merk je pas na afloop dat iets je enorm raakte of veel energie kostte. Neem de tijd om dit op te merken en je lijf te doorvoelen (dit klinkt misschien super zweverig, maar dat is het écht niet. In mijn MindFit lessen kan je het oefenen. Zo komt er zowel rust in je lijf als in je hoofd. De MindFit is er in eerste instantie op gericht om door lichte activiteit van inspanning naar ontspanning te gaan. Dat werkt veel effectiever dan in volledige rust ‘te moeten ontspannen’ van jezelf. Een ‘gedachteloos’ klusje als de was vouwen, werkt overigens net zo goed.
  • Kom (terug) in je lijf door oefeningen zoals hierboven genoemd (ademhaling, MindFit, kleine klusjes met volle aandacht doen). Zo stop je met (niet-productief) piekeren over de situatie waar je uitkomt, of het scenario’s bedenken voor situaties die je te wachten staan.
    Kortom kom in het hier en nu (klinkt ook alweer zweveriger dan het is).
    • Voel eens hoe je staat of zit (van je voeten op de grond, langzaam met aandacht omhoog tot je kruin en kijk wat je onderweg tegen komt. Een bodyscan.

Ik hoor heel graag hoe je hier over denkt.
Past dit bij je? Of is het volledig buiten je comfortzone? Heb je ergens vragen over? Stel ze gerust.

Mijn ervaringen

Ik weet uit eigen ervaring én vanuit eerdere deelnemers dat het aantal eetbuien lekker kan afnemen door bezig te gaan met dit soort schakelmomenten.

Natuurlijk gaan ze niet in één keer helemaal weg… Je blijft nog wel even zitten met een ‘gewoonte-ravijn’, maar elke stap in de goede richting is weer een kruiwagen of een kiepwagen vol zand om jezelf eigen te maken met je nieuwe gewoontes.