Hoe moet je eten om af te vallen?

Hoe moet je eten om af te vallen?

Stel… Je wilt afvallen (en dat wil je vermoedelijk, anders las je dit blog niet).

Als je al meer op mijn website hebt gelezen, dan weet je dat ik pleit voor afvallen zonder verboden voedingsmiddelen. Misschien klinkt dat bizar, alsof je de hele dag onderuitgezakt op de bank kan liggen en chips kan eten zonder aan te komen, of mooier nog: daarmee zelfs af te vallen.
Weet dat het geen gekke gedachte is. Mensen die voor het eerst over deze methode horen zien vaak voor zich dat je alleen junkfood en suikerbommen eet en toch afvalt. 
Het mooie is dat het niet volledig onwaar hoeft te zijn. Maar het is ook niet de realiteit. Lees snel verder, dan vertel ik je precies hoe het werkt.

Je mág ALLES eten...

Wanneer je jezelf oprechte toestemming geeft om alles te mogen eten, zonder voorbehoud, dan zal je merken dat het gevoel van ‘schaarste’ eraf slijt. Helaas niet direct, want je zit ook met een ingesleten gewoontepatroon in je hersenen opgescheept, maar wel vlot!
Als je geen gevoel van schaarste meer hebt, dan verdwijnt het verlangen naar die verboden vruchten. Daardoor wordt het 
mentaal allemaal veel makkelijker vol te houden. Je hoeft niet meer ‘af te zien’ of ‘vol te houden’. Je hoeft geen gekke fratsen meer uit te halen om af te vallen, waardoor je dus ook niet meer opnieuw aankomt als je stopt met die gekkigheid.

Serieus, ik hoorde laatst nog over iemand die slechts één keer per dag eet en geen koolhydraten neemt bij die maaltijd. Die was ruim 30 kilo afgevallen.
Een prachtig resultaat… Maar denk je eens in wat er gebeurt als die persoon weer ‘normaa’ gaat eten (wat waarschijnlijk niet lukt, dan wordt het een enorm bunker festijn)…
Ik vermoed dat ze binnen een jaar of twee weer net zo zwaar is als ervoor of helaas zelfs nog zwaarder.
Bovendien… Waarom zou je jezelf zo kwellen?

Balans herstellen

Alle voedingsmiddelen mogen eten is dus de basis wat mij betreft.
Ja, ook chips, ook patatjes, ook suikergoed… Wat je maar wil.

Maar als je altijd alles tegelijk of in grote porties neemt zal je niet afvallen.
Het gaat er dus om dat er dat jij kiest wát jij op welk moment neemt.

En/en keuzes maken je vaak zwaarder (als je dat altijd/regelmatig/meestal doet, niet van één keertje) terwijl of/of keuzes je helpen om af te vallen.

Hou wel in gedachten dat je nog steeds heel veel calorieën eet als je kiest voor of één hele zak chips of één hele emmer ijs.
Daarmee kom ik op het tweede belangrijke punt: de portiegrote. Die is net zo belangrijk als het weglaten van restricties in wát je eet.

Om balans te vinden werkt het héél goed om bewust te eten. Dus zonder afleiding en zonder schuldgevoelens.
Leg je telefoon weg, kijk geen televisie, lees geen tijdschrift of krant, maar concentreer je op het voedsel in je mond.

Hoe proeft het, wat voor structuur heeft het, is elke hap nog nét zo lekker als de voorgaande?

Als je op die manier eet merk je eerder wanneer je verzadigd bent. Vaak geeft je lichaam maar hele kleine signalen en als je afgeleid bent kan je die zomaar missen. Je maag geeft pas na een aantal minuten een signaal dat er genoeg in zit. In die tijd kan je al reuzeveel extra calorieën gegeten hebben… Tune dus regelmatig bij jezelf in, want je verzadigingssignaal (mentaal, fysiologisch gezien) komt vermoedelijk eerder door als je goed luistert.

Samengevat

De crux zit hem vooral in het goed leren luisteren naar je hongergevoel én je verzadigingsgevoel.
Dus: eet je om de juiste reden (honger/trek) en stop je wanneer je voldaan bent….??

Als je af en toe een afgewogen beslissing neemt en dan kiest voor iets calorierijks of als je kiest voor een (te) grote portie, dan is die keuze prima en hoef je er achteraf geen schuldgevoel over te hebben (want van schuldgevoel ga je in een ‘what the hell‘ effect en eet je nog meer).

Alles bij elkaar in het kort; hoe moet je eten om af te vallen:

  • Je mág alles, maar je kiest niet voor alles tegelijk (of/of in plaats van en/en)
  • Je mág alles, maar je bepaalt wát het goede moment is (niet eten omdat je verdrietig bent bijv. alleen als je honger hebt).
  • Je eet als je honger hebt en je stopt bij verzadiging, het liefst zonder afleiding en zonder schuldgevoel.

Onderstaande hongertabel kan je helpen om bewuster te leren eten. Ga bij jezelf na welke signalen jouw lichaam je stuurt… 

Hulp nodig? Dat is geen schande!

Lijkt bovenstaande je ingewikkeld?
Of probeer je dergelijke dingen al langer, maar lukt het je niet?
Ik kan me voorstellen dat je bijvoorbeeld met jezelf afspreekt om een bepaalde portie te pakken (één bakje chips, één stukje chocolade), maar dat je altijd opstaat voor die tweede of derde keer. Dat je dooreet tot alles op is…
Ook daar is wat aan te doen. Ik kan je van bodemdrift af helpen!

Plan gerust  – gratis en zonder verplichtingen – een kennismakingsgesprek bij me in! Samen kunnen we uitvogelen waar je probleem zit en wat eraan te doen is.
Misschien heb je daar hulp bij nodig, maar wellicht red je jezelf helemaal prima met een aantal tips van mij.

Wat heb je te verliezen (behalve lichaamsgewicht)?

Ervaringsverhaal

Dat dit werkt weet ik ondertussen zeker. Niet alleen paste ik deze methodiek zelf toe… Ik coachte ook meerdere mensen bij het omvormen van hun oude gedrag (teveel eten, eten om de verkeerde redenen, niet volhouden wat ze zich voornamen etc.). 

Lees hier mijn ervaringsverhaal en de reviews.

Bovendien ben ik niet zomaar een ervaringsdeskundige die zich coach noemt. Ik heb twee coachingsopleidingen gevolgd en meerdere mensgerichte studies, waardoor ik allerlei gesprektechnieken beheers, weet waar ik het over heb en je met oefeningen kan bijstaan. Waardoor ik  jou werkelijk verder kan helpen!