Waarom heet mijn bedrijf 'gezonde spanning coaching'?
Heb jij ooit ervaren dat je in ‘flow’ bent?
Nee wacht…! Nu niet meteen afhaken, ik bedoel dat niet zweverig.
Flow is een mentale toestand waarin je volledig opgaat in je bezigheden en gemakkelijk successen bereikt doordat je acties gericht zijn en je volledige betrokkenheid ervaart. Zo kan je gevoelsmatig boven je eigen kunnen uitstijgen en sneller leren. Bron: Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi
Klinkt heerlijk toch? En dat is het ook.
Werken in een flow, is (in mijn ogen) één van de fijnste dingen die er is.
Daarom gun ik jou dat ook.
Als je namelijk in een flow zit kosten de dingen die je doet je geen moeite meer. Het lijkt vanzelf te gaan.
Afvallen en stressvermindering
Stel je eens voor dat je kan afvallen zonder ‘afzien’, of dat je mentale welzijn weer in flow komt!
Hoeveel energie zou je dan hebben! Hoe makkelijk zou je hele leven dan zijn?
Roep jij nu ook: “Ja dat wil ik?”
Nou, precies daarom wil ik jou in een staat van ‘gezonde spanning’ brengen, in flow dus.
Hoe kom je daar?
Maar de grote vraag is natuurlijk hoe je er komt.
Zoals je in de linker afbeelding (de Flowchart volgens Csikszentmihalyi) kunt zien bereik je flow als je voldoende kennis/kunde & voldoende uitdaging hebt.
De wet van Yerkes-Dodson (afbeelding rechts) toont aan dat er een relatie is tussen het stressniveau en de prestatie. Het woord prestatie moet je breed interpreteren in dit geval, want het gaat over je dagelijks functioneren, werken en bijvoorbeeld ook over sportprestaties of over afvallen.
Je kunt online meer over beide modellen lezen, maar in het kort gaat het over een optimaal ‘stressniveau’ bereiken zodat je optimaal kan presteren.
Alle wetenschappers waar ik hierboven naar verwijs zijn het erover eens dat je ‘te weinig stress’ kunt hebben en dan is het prestatieniveau laag, maar ook bij een overschot vermindert de prestatie. De kunst is dus om te blijven balanceren op jouw optimale punt.
Wanneer je bij mij in coaching bent help ik jou. Aan de ene kant om je kennisniveau omhoog te brengen (door de theoretische lessen die jij op je eigen moment kunt doen), aan de andere kant door je uitdaging te bieden, of je juist af te remmen (afhankelijk van wat jij nodig hebt).
Balanceren is....
Balanceren is letterlijk een beetje te veel naar links leunen, wiebelen, een beetje teveel naar rechts leunen, wiebelen en dan in het midden uitkomen.
Een punt wat dus allereerst belangrijk is, is om fouten te durven en mogen maken van jezelf. Als je iets wilt leren of veranderen gaat het nooit in één keer goed!
Alleen door te struikelen en weer op te staan leren kinderen lopen. Als zij zouden stoppen met proberen bij de eerste keer vallen ging er nooit iemand lopen, of kruipen, of zich van de rug op de buik draaien en weer terug.
Snap je waar ik heen wil?
Behoeftes
Daarnaast is het nodig dat je je geregeld afvraagt wat je wilt en dan bekijkt wat je werkelijk nodig hebt.
Stel je voor: je hebt een vermoeiende werkdag gehad en zou het allerliefst op de bank storten met chocolade, chips en de hele avond Netflix-en. Dat is wat je wilt. Als je er iets langer bij stilstaat kan je tot de conclusie komen dat je hoofd misschien moe is door de hele dag (video)vergaderen, maar dat je lichaam eigenlijk even moet ontladen.
Of andersom:
Je lichaam is bekaf van de hele dag rennen en vliegen om alles (in huis of op je werk) voor elkaar te krijgen, maar je geest dendert nog steeds door met een to-do lijstje die op repeat lijkt te staan.
Beide situaties vragen om een andere oplossing.
Voor mij werkt – in geval één – een dansje door de kamer om te ontladen super goed of – in geval twee – met een luisterboek in bad liggen.
Op die manier blijf ik slank, want ik hoef daarna geen ‘comfort-food’ meer, of ik neem een klein beetje lekkers omdat ik er oprecht zin in heb en het bij mijn doelen past.
Wat werkt er voor jou?
Je autonome zenuwstelsel (het deel wat je niet zelf kunt beïnvloeden met je wil, zoals de hartslag en de werking van je organen) werkt met twee systemen: het orthosympatische en het parasympatische. De eerste brengt je in actie, de ander in rust. Als die twee in balans zijn ben je niet de hele tijd hyperalert op gevaar (totaal rechts op de schaal) of vreselijk verveeld (totaal links op de schaal). Ergens net uit het midden zal jij zelf ervaren dat het leven prettig is en dat de dingen je gemakkelijk afgaan.
Binnen mijn coachingsprogramma’s ga jij met mijn hulp op zoek naar jouw balanspunt; jouw niveau van gezonde spanning en flow.
Oefening
Als voorproefje wil ik de volgende oefening voorstellen:
- Zet voor jezelf op papier waardoor je kunt opladen. Stel jezelf (hoofd en/of lichaam daarbij voor als een lege batterij. Waardoor kan jouw percentage weer omhoog gaan? Noem tenminste drie dingen.
- Doe hetzelfde met drie zaken waardoor je kunt ontladen, als je hartslag (te) hoog is, je ademhaling bovenin zit en je een gonzend hoofd hebt.
Het werkt het beste als je deze dingen werkelijk opschrijft, want de kans dat je ze dan gaat uitvoeren (op het moment dat je eigenlijk met chips in de ene hand en chocolade in de andere op de bank wilt ploffen) is dan veel groter!
Gedaan? Lees dan pas verder!
Voorbeelden
Kwam je er uit?
Ik geef je (als aanvulling/ideeënbus) een paar opties die bij mij goed werken.
Ontladen:
- luidkeels zingen (in de auto) of door de kamer dansen! Doe alsof er niemand kijkt en trek je niks aan van eventueel commentaar van je huisgenoten…
- praten: échte emotie tonen (huilen, lachen, schreeuwen)
- sporten (Jumping Jacks tot ik buiten adem ben, het hoeft niet lang, als je energie maar even een boost krijgt en je hartslag flink omhoog gaat)
- de gedachten letterlijk van me af schrijven
Opladen:
- even alleen zijn na een drukke dag
- wandelen (met luisterboek)
- lezen
- sporten
- yoga
- een warm bad
- schrijven
Je ziet al dat sommige items op beide lijstjes terug komen. Bij mij is het afhankelijk van mijn hoofd en mijn lichaam, welke van de twee is er moe? Daar kijk ik als eerste naar.
Want wat je nodig hebt hangt van je gemoed af en lichaamstoestand.
Sommige vrouwen (ik gelukkig niet) lopen bijna letterlijk leeg tijdens hun menstruatie, waardoor het energieniveau super laag is… Weet je dit van jezelf? Ga dan niet pushen! Doe alleen de dingen die noodzakelijk zijn en pak die momenten om op te laden. Dat vraagt in het begin wat planning van te voren en het lukt wellicht niet altijd, maar het is wel een fijne basis.
Iedereen heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Kan jij die van jou al lezen? Of heb je een boekje vol Chinese tekens?
Word je blij van wat ik beschrijf?
Wil je meer weten?
Kijk op deze pagina naar de programma’s die aangeboden worden, lees over de methode voor afvallen zonder dieet, of over de wijze waarop jij kan werken aan stressreductie, of balans kan vinden in je leven.